Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 19 september, 2011 - 16:46Uppdaterad: tisdag, 30 augusti, 2016 - 10:20

Billigare elkabel till Sverige utreds

Det blir billigare el med kabel till Sverige, tycker Rolf Granlund och Tomas Sundberg från Ålands framtid. De har tillsammans med civilingenjör Bengt Lundin räknat ut att en kabel till Sverige inte skulle behöva kosta mer än 40 miljoner euro. Enligt Kraftnät Ålands vd Jan Kahlroth tittade man på det svenska alternativet i ett tidigt skede. Den kabel som går till Sverige i dag är en växelströmskabel, men skulle man bygga en till blir avståndet längre och man måste i stället använda sig av en likströmsförbindelse. -Det är samma teknik som i finlandskabeln och det blir därför inte därför så mycket billigare att dra ytterligare en till Sverige, säger Jan Kahlroth. Han poängterar också att båda kablarna till Sverige skulle ligga i Roslagen och vid ett större driftsbrott på den svenska sidan skulle Åland sannolikt inte prioriteras vid energiförsörjningen.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »