Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 5 oktober, 2011 - 11:25Uppdaterad: tisdag, 30 augusti, 2016 - 10:20

Kökars rekordstora skuldsättning<br>kan kanske lösas med inflyttning

Kökar är den mest skuldsatta kommunen i Finland räknat per invånare. Lånebördan uppgår till drygt 9.000 euro per Kökarsbo. -Skatteunderlaget är svagt, vi är bara 260 invånare så varje större investering för lånade pengar ger därför stort utslag per invånare, säger kommundirektör Kurt Forsman. Det är om- och tillbyggnaden av kommunens äldreboende Sommarängen som har drivit upp skuldbördan. Alla är eniga om att satsningen var nödvändig och att resultatet blev lyckat, men ekonomiskt blir det betungande när lånen ska återbetalas. -En höjning av skatteprocenten från dagens 18,5 procent ger inte så stor utdelning, och blir skillnaden i skatteprocent gentemot till exempel Mariehamn för stor kan det tvärtom resultera i att folk skriver sig där, säger Kurt Forsman. Den lösning alla hoppas på är att Kökars kommun får fler skattebetalare genom inflyttning.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »