Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 16 augusti, 2012 - 07:06Uppdaterad: tisdag, 30 augusti, 2016 - 10:18

Niinistö vill se enklare självstyrelselag

Både Finland och Åland har mycket att vinna på att Åland får en ny, förenklad självstyrelselag. Det menar president Sauli Niinistö, som besökte Åland igår. - Jag tycker att självstyrelselagen borde vara enklare. Man har hemskt mycket arbete, både i Helsingfors och Mariehamn, med att tänka på hur man ska hantera nya saker som inte varit upp tidigare, och hur man ska tolka lagen. Man har en win-win-situation om man hittar enklare, mer dynamiska och moderna regler. Från åländskt håll har man tagit fram förslag på en ny ramlag som skulle ge ålänningarna rätt att själva bestämma om man, till exempel, vill ta över beskattningen från Finland. Men på frågan om presidenten tror att ålänningarnas förslag kan gå igenom i riksdagen, så kunde presidenten inte ge något svar i nuläget. - Riksdagens arbetsgrupp som leds av Kimmo Sasi tänker djupt på hur man kan modernisera självstyrelselagen. Men att just nu ta ställning till enskilda frågor som skatterätten är för tidigt, sa president Sauli Niinistö.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »