Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 14 juni, 2018 - 09:47Uppdaterad: torsdag, 14 juni, 2018 - 10:34
  • Stephan Toivonen. Arkivfoto: Ulf Weman

Motion om lagtingspensioner

Se över reglerna för tidigarelagd ålderspension. Det föreslår Stephan Toivonen, ÅD, i en lagtingsmotion.

I motionen konstateras att nya regler i form av anpassningsbidrag införts för lagtingsledamöter men att ingen justering gjorts för de äldre reglerna om tidigarelagd ålderspension. Toivonen föreslår därför att också den tidigarelagda ålderspensionen ersätts med ett anpassningsbidrag.

Som motivering till motionen sägs att man på många håll har olika slag av övergångsarrangemang efter avslutat uppdrag i parlament eller regering men att dessa ”fallskärmar” på annat håll justerats för att mer överensstämma med det allmänna rättsmedvetandet.

Tidigarelagd ålderspension kan, enligt gällande regler, beviljas för lagtingsledamot vars uppdrag upphört men börjat före november 2015 och varat i minst sju år. Anpassningsbidrag kan beviljas när uppdraget upphört om det varat i minst tre år.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »