Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 23 april, 2018 - 18:09
  • Antti Palola, ordförande för STTK.

Det fackliga arbetet likadant här som i riket

STTK:s ordförande Antti Palola tror inte heller på åländsk avtalsrätt, i studion berättade han också att han inte tror det fackliga arbetet på Åland skiljer sig från fastlandet.

Idag gästades Åland av ordförande för Tjänstemannacentralen STTK Antti Palola. Han är ordförande för en facklig centralorganisation för tjänstemän i Finland, totalt 17 medlemsförbund och 505 000 medlemmar. Bland medlemsförbuden hittar vi bland annat Fackförbundet PRO, Finlands Skeppsbefälsförbund och Social- och hälsovårdens fackorganisation Tehy. Han träffade dels representanter från näringslivet och medlemsförbunden, och hans uppfattning är det fackliga arbetet inte skiljer sig så mycket mellan fastlandet och Åland. Det är i mindre skala här, men fungerar i stort på samma sätt:

- Vi jobbar alla i stort för Finlands och Ålands bästa, säger Palola.

När det gäller om frågan om avtalsrätten, där landskapsregeringen vill ta över avtalsrätten när självstyrelselagen revideras, håller Antti Palola, precis som Sture Fjäder ordförande för Akava, inte med Ålands landskapsregering. Palola är inne på samma spår att arbetsavtalslagen bör vara samma i hela landet, och förstår inte riktigt varför Åland skulle ha en skild lastiftning. Ett argument för egen avtalsrätt har varit ett flexiblare näringsliv, ett argument som ofta används när man vill höja sysselsättningen, men Palola menar på att Åland redan har så pass hög sysselsättning.  

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »