• Jonas Sommarhed lärde sig svenska och tog ett svenskt efternamn efter att han flyttade till Åland. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle. Foto: Albin Dahlin
Jonas Sommarhed pratar om sitt initiativ att lära rumäner svenska
Publicerad: måndag, 13 mars, 2017 - 14:44, uppdaterad: måndag, 13 mars, 2017 - 14:54

Jonas Sommarhed vill lära rumäner svenska

- Det blir jättesvårt att lära sig ett nytt språk, med grammatikregler och allt det som är mer invecklat, om ingen kan förklara det för en på ens modersmål, sade Jonas Sommarhed, själv inflyttad från Rumänien.

I dagsläget kommer den största gruppen nyålänningar från Rumänien. Enligt Jonas Sommarhed, som själv kom hit från Rumänien för 10 år sedan, kan det finnas närmare 350 nyinflyttade rumäner. Förra veckan startade han en studiecirkel inom ramen för Arbetarnas bildningsförbund med målet att lära dem svenska.
- Det finns redan en kurs på Medis som många har gått, men många tycker det är svårt att lära sig de mer invecklade delarna, såsom grammatiska funktioner, när de inte kan få dem förklarade för sig på sitt modersmål, säger Sommarhed. 
Intresset för hans studiecirkel har varit enormt, så stort att alla som velat delta inte har kunnat få plats, och deltagarna är mellan 20- och 60-årsåldern.
- Många kan eller förstår redan tillräckligt med ord och begrepp för att kunna arbeta, men det kan ändå bli mycket missförstånd. Jag försöker lära dem praktiska saker, sådant man behöver i vardagen.