• Victoria Sundberg tycker att Internationella Kvinnodagen är för reflektion över kvinnornas ställning. Foto: Ann-Christine Karlsson
Victoria Sundberg diskuterar feminismens och Internationella Kvinnodagens innebörd
Publicerad: onsdag, 8 mars, 2017 - 13:03

Internationella Kvinnodagen en dag för eftertanke och reflektion

- Det att kvinnor nu kan sägas ha rösträtt över hela världen gör inte den här dagen mindre viktig, tycker jag. Man uppmärksammar någonting som man borde tänka på varje dag, men att ha en dag där man tänker på att det ännu finns mycket orättvisor där ute när det gäller kvinnor, sade Victoria Sundberg.

Den åländska feministen Victoria Sundberg tycker att den Internationella Kvinnodagen är lika viktig idag som den var när den först infördes 1910. Det är inte en dag som behövers firas på samma sätt som till exempel Mors dag, utan borde istället ägnas till att reflektera över vart jämställdheten kommit och vilka orättvisor mot kvinnor som fortfarande finns kvar.
- Du har allt från könsstympning, länder där det är förbjudet för kvinnor att köra bil. Det finns otroligt många saker där ute som är värda att uppmärksamma en dag som den här, säger Sundberg.
Man ska också minnas de förebilder som kämpat och kämpar för kvinnors lika rättigheter, något som för Sundberg är en självklarhet.

Och det är just det, att tro på lika rättigheter mellan könen, som det innebär att vara feminist, tycker hon.
- Det finns extremfeminister som kanske får rörelsen att se mindre attraktiv ut, men det talar inte för majoriteten. Man kan välja att se till helheten, men man behöver inte heller kalla sig för feminist om man redan är för jämlikhet och jobbar för lika rättigheter.