Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 25 mars, 2022 - 17:38Uppdaterad: fredag, 25 mars, 2022 - 17:48
  • Roger Höglund och Veronica Thörnroos. Foto: Rasmus Olin, ÅRTV

"Frågan kan lösas till nästa val om man vill, och det vill vi"

Under våren har det blivit allt tydligare att landsbygdskommunernas ekonomiska situation blir allt mer ohållbar.

När förslaget till kriskommunslag gick ut i mitten av februari gick Sunds kommunstyrelse ut med att man uppfattade att den i princip ger lagtinget möjlighet att skapa kriskommuner och tvinga igenom sammanslagningar

Sedan dess har Lumparlands kommun sagt att man kan bli tvungna att ställa in betalningen av sina KST-kostnader, som stigit med 230.000 euro från i fjol, enligt kommundirektör Mattias Jansryd.

På andra sidan spektrat finns Jomala, som på måndag nästa vecka kallar till en pressträff med den drastiska rubriken "tillväxtkommunernas död?" angående hur det offentliga finansieringssystemet slår hårt mot tillväxtkommunerna och deras möjlighet att fortsätta generera tillväxt.

I en intervju med Ålands radio uttryckte Runar Karlsson (C), som blivit det informella språkröret för en informell patriöverskridande lobbygrupp bestående av landsbygdspolitiker, att om inte frågan om kommunernas ekonomi kan lösas, och tillgången till skola, dagvård och äldrevård tryggas, tror han att ett flertal politiker kan bryta med sina partier och skapa ett eget.

Landskapsregeringen ska enligt finansminister Roger Höglund (C) under nästa vecka tillsätta en arbetsgrupp som till hösten ska komma med ett förslag på hur systemet behöver justeras. Runar Karlsson säger att han är orolig över att det då kommer att ha gått nästan tre år sedan valet, och att inga åtgärder kommer att hinna vidtas innan det blir val på nytt.
- Men det går att lösa det här problemet innan dess, om man vill. Och det vill vi, säger lantrådet Veronica Thörnroos (C).

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »