Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 4 mars, 2022 - 15:27Uppdaterad: fredag, 4 mars, 2022 - 17:16
  • Lumparland vill ha svar på skrivelsen inom juni. Arkivbild.

Lumparland klarar inte betalning till KST

Lumparlands kostnad för socialvården har stigit med runt 200.000 euro och nu meddelar man i en skrivelse att betalningar till Kommunernas socialtjänst, KST, kan ställas in.

Mattias Jansryd, kommundirektör i Lumparland, säger att det ännu finns pengar i kassan men att inställda betalningar troligen kommer bli ett faktum.
- Det är inte aktuellt ännu att ställa in några betalningar men vi har inte sett någon annan väg framåt än att vi kommer att tvingas ställa in betalningar till KST innan vi hamnar i en likviditetskris.

Lumparland ser två alternativ till lösning på problematiken, en finansieringsmodell som utgår från nyttjandegrad av KST:s tjänster eller att landskapet kompenserar de kommuner som subventionerar andra kommuners socialvård.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »