Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 21 mars, 2022 - 13:30Uppdaterad: måndag, 21 mars, 2022 - 17:13
  • Rinar Karlsson. Foto Hans Persson Bru

"Ofrånkomligt att det behövs mer pengar"

En grupp bestående av politiker från både regerings- och oppositionspartierna vill försöka påverka sina partier inifrån för att återställa de landskapsandelar som togs bort av den förra regeringen.

- Vi är alla politiker som brinner för våra bygder och som ser att det är ofrånkomligt att landsbygdskommunerna kommer att behöva mer pengar och inte bara mer möjlighter att spara, säger Runar Karlsson (C) som är en av gruppens medlemmar.
Han ställer sig skeptisk till att landskapsregeringen nu ska tillsätta en arbetsgrupp som hoppas ha ett förslag klart till hösten.
- Vid det laget har det gått nästan tre år sedan valet och nästa val kommer emot. Jag är orolig för att det inte kommer att hända något inom den här mandatperioden, säger han.
Han ser ett scenario där kommunpolitiker till sist kan lämna sina partier för att skapa ett renodlat landsbygdsparti.
- Det har funnits lite sprickor inom partierna över den här sortens frågor tidigare men nu känns det som att centralorterna vill bestämma över glesbygden. Vi vill inte orsaka mer splittring, men visar det sig att man inte vill ge landsbygdskommunerna tillräckligt med pengar för att upprätthålla skolor, daghem och äldrevård skulle jag inte bli förvånad om det här ger upphov till ett nytt parti, säger Runar Karlsson.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »