Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 5 oktober, 2016 - 14:47Uppdaterad: onsdag, 5 oktober, 2016 - 17:09
  • Slopa finländsk studentexamen och gör en egen åländsk, tycker åtta lagtingsledamöter. Foto: Ulf Weman

Vill ha åländsk gymnasieexamen

Det är dags för en egen åländsk gymnasieexamen, fri från de finländska studentexamensproven. Det tycker Ålands framtids Axel Jonsson i en åtgärdsmotion i lagtinget.

Han har sin partikamrat Brage Eklund, de tre lagtingsledamöterna från Obunden samling och tre centerpartister med sig på motionen. Bristande översättningar till svenska i studentexamensproven och bättre läromedel i Sverige är två skäl till att frigöra sig från den finländska studentexamen, enligt Axel Jonsson.

Ohållbart system

- Trots att vi har egen behörighet inom utbildningen så styrs vår utbildning väldigt mycket av de krav som ställs av studentexamensnämnden. Med tanke på det allt tuffare läget för svenskan i Finland så måste vi ställa oss frågan hur länge vi skall sitta fast i ett system som blir ohållbart, säger Axel Jonsson.

Överens med Finland

Han menar att det måste gå att komma överens med Finland om att åländska högskolestuderande kan söka till utbildning i riket utan finländsk studentexamen, när det går bra att göra motsvarande överenskommelse med Sverige.

Åtgärdsmotionen uppmanar landskapsregeringen att utarbeta en åländsk gymnasieexamination.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »