Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 26 mars, 2024 - 17:26Uppdaterad: torsdag, 28 mars, 2024 - 11:55

Vice ordförande i avgående ÅHS-styrelse om VIS-upphandlingen: “Vi har inte ägt frågan”

Hälften av medlemmarna i den avgående ÅHS-styrelsen har inte känt sig tillräckligt insatta i upphandlingen av vårdinformationssystemet, VIS. De säger att de har litat på tjänstemännens bedömning, men känner nu att de borde fått mer information och även tidigare information kring prishöjningen. 

Vice ordförande Anna Holmström (C) säger att styrelsen inte längre ägde frågan, när man placerade upphandlingen i en projektgrupp.  
– Till viss del har vi fått en del löpande information, men inte så mycket skulle jag säga. Så inte har jag känt mig väl insatt, säger Anna Holmström. 

Driftskostnaden för VIS ska bli 3,8 miljoner euro dyrare per år enligt den information som finansminister Mats Perämaa framfört i lagtinget.

Ledamoten Runa-Lisa Jansson (Ob) känner att styrelsen inte fick någon redogörelse för andra alternativ för systemet. Hon skulle gärna se att man söker efter andra billigare alternativ. Ledamoten Ulf Weman (S) tycker att det är omöjligt som fritidspolitiker att vara helt insatt i ett ärende som är så komplext som detta är, men han upplever att han varit informerad. 

Ordföranden i den avgående styrelsen, moderaten Wille Valve svarar på frågor via text. Han skriver att han känt sig väl insatt kring riskerna inför varje enskilt beslut och påpekar att detta är upphandling enligt upphandlingslagen, där alternativen är mycket få efter att ska-kraven fastställts.

Ledamöterna Jan Salmén (C) och Cita Nylund (Lib) delar åsikten om att man fått fullgod information. 

Här kan du höra hälso- och sjukvårdsdirektör Jeanette Pajunens bemötande.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »