Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 14 februari, 2024 - 15:08Uppdaterad: onsdag, 14 februari, 2024 - 17:38

Veronica Thörnroos avgår som talman

Lagtingets talman Veronica Thörnroos (C) avgår från sin post, meddelar hon i ett mejl. 

"Med respekt för de åsikter som Centerns lagtingsgrupp och styrelse framfört vill jag idag informera om att jag den 4 mars (då lagtinget återupptar sitt arbete) kommer att lämna in ansökan om befrielse från uppdraget som talman i Ålands lagting", skriver hon i sitt mejl.  

Detta sker i svallvågorna av elhybridaffären, där landskapsregeringen dömts att betala miljonskadestånd för avtalsbrott. Veronica Thörnroos säger till Ålands Radio att hon behövt tid att tänka och nu haft den tiden.  

– Jag har kommit fram till att det finns en klokskap i det Centerstyrelsen och lagtingsgruppen säger, säger hon.  

Veronica Thörnroos meddelade i söndags att hon avgår som ordförande för Åländsk Center. Thörnroos tillträdde som talman i december 2023 och fungerade som lantråd mellan 2019 och 2023.  Thörnroos vill inte spekulera i vem som blir hennes efterträdare på talmansposten.  

 

Läs också: Skadestånd på 11 miljoner var troligt

  

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »