Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 9 november, 2023 - 06:08Uppdaterad: torsdag, 9 november, 2023 - 06:29
  • Bild från statsrådets hemsida. Foto: Lauri Heikkinen, valtioneuvoston kanslia

Utrikesminister Valtonen: Ingen press från Sverige gällande konsulatet i Mariehamn

Finlands utrikesminister Elina Valtonen sade under en presskonferens med Finlands och Sveriges utrikesministrar som hölls i Helsingfors på onsdagen att hon inte upplevt någon diplomatisk press från svenskt håll gällande Ålands demilitarisering. 

Tidigare i höst berättade Hufvudstadsbladet att finländska diplomatkällor sagt att relationen mellan Finland och Sverige tar skada om Finland gör justeringar i den åländska demilitariseringen eller lägger ner det ryska konsulatet i Mariehamn.  

Valtonen hänvisar i sitt svar till ministeriets utredning, som snart offentliggörs, och visar att konsulatet har en stark förankring i internationella avtal och således inte bara är en fråga för Finland. Att Finland och Sverige diskuterat både demilitariseringen och konsulatets vara blir ändå klart av Valtonens svar. 

– Eftersom det här är ett ärende som påverkar hela området, inte bara juridiskt så är det viktigt att vi håller varandra informerade.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »