Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 13 april, 2023 - 17:28Uppdaterad: torsdag, 13 april, 2023 - 18:01

Svensk professor: ”Tvinga vindkraftsinvesterare att lägga undan pengar för rivning”

Se till att tvinga investerare i vindkraft att lägga undan pengar för rivning. Det var en av poängerna som Jan Blomberg, professor i kärnfysik, förde fram när han gästade Åland inför ett energiseminarium på inbjudan av Obunden samling under torsdagskvällen. 

– Jag skulle rekommendera Ålands lagstiftare att sätta rejäla tumskruvar på internationella investerare, ta fram ett system där man måste avsätta medel för framtida avveckling som kontrolleras av den åländska offentliga sektorn, säger Blomberg. 

Vad gäller debatten vindkraft kontra kärnkraft menar han att den, i alla fall i Sverige, varit för ideologisk. 

– Man har missat att de har olika funktion i ett system. Jag brukar säga att vill du ha mycket vindkraft ska du ha vilja ha mycket kärnkraft och vattenkraft också. Fram för allt stora vattenkraftverk stabiliserar upp elnätet så att det kan tåla mer varierande produktion. Det är en helt annan debatt i Finland och på Åland, jag tycker det är en mycket nyktrare diskussion där man jämför för och nackdelar, säger han. 

Detta fördes fram under en debatt i programmet Åland idag. Du kan lyssna på hela den debatten HÄR.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »