Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 27 september, 2019 - 13:28Uppdaterad: fredag, 27 september, 2019 - 18:19
  • Sex av de nya lagtingskandidaterna är dömda för olika typer av brott. Foto: Malin Lundberg.

Sex lagtingskandidater dömda för brott

Sex av de nya kandidater som ställer upp i lagtingsvalet i oktober är dömda för brott i Ålands tingsrätt.

Danny Lindqvist, kandidat för centern, har vid två olika tillfällen år 2017 kört rattfull. Den ena gången hade han en promillehalt på 1,63 promille och den andra på 1,79 och han dömdes för grovt rattfylleri, äventyrande av trafiksäkerheten, och olovlig körning. 
Påföljd: 3 månader och 15 dagars villkorligt fängelse, dessutom 65 dagsböter, totalt 2 080 euro

Tomas Blomberg, kandidat för liberalerna, är fälld för fornminnesförseelse år 2016, en dom som han överklagat. 
Påföljd: 30 dagsböter, totalt 1 260 euro

Marcus Måtar, kandidat för obundna, är fälld för ocker i tingsrätten men hovrätten skärpte domen till grovt ocker i januari i år. Fallet handlar om när han företrädde ett krögarpar som åtalades för ockerlikande diskriminering och Måtar själv anklagades för att ha försökt påverka restauranganställda att inte ställa ekonomiska krav på sin förra arbetsgivare. 
Påföljd: 50 dagsböter, totalt 2 850 euro

Peter Sandberg, kandidat för Ålands framtid, är dömd för sjöfylleri i september 2016 då han körde båt med en promillehalt på 1,07, en gärning som han medgivit. 
Påföljd: 25 dagsböter, totalt 1 125 euro

Peter Wahlbeck, obunden kandidat har dömts för rattfylleri och olovlig körning 2015, också han har medgivit den gärningen. Han har också dömts för sjöfylleri 2009.
Påföljd: 50 dagsböter, totalt 2 400 euro, och körförbud (rattfylleri) samt 45 dagsböter, totalt 1 215 euro (sjöfylleri)

Stig Lindholm, obunden samling, fälldes av rätten år 2016 för tredska mot polis. Han ska ha ifrågasatt ett polisingripande, vilket försvårade polisens arbete och Stig Lindholm bestred brott.
Påföljd: 10 dagsböter, totalt 540 euro

Fotnot:

Ålands radio har också kartlagt de kandidater som har stora skulder. Det ljudinslaget (med tillhörande text) hittar du här!

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »