• Sex av de nya lagtingskandidaterna är dömda för olika typer av brott. Foto: Malin Lundberg.
Nyhetsnotisen i ljudformat:
Publicerad: fredag, 27 september, 2019 - 13:28, uppdaterad: fredag, 27 september, 2019 - 18:19

Sex lagtingskandidater dömda för brott

Sex av de nya kandidater som ställer upp i lagtingsvalet i oktober är dömda för brott i Ålands tingsrätt.

Danny Lindqvist, kandidat för centern, har vid två olika tillfällen år 2017 kört rattfull. Den ena gången hade han en promillehalt på 1,63 promille och den andra på 1,79 och han dömdes för grovt rattfylleri, äventyrande av trafiksäkerheten, och olovlig körning. 
Påföljd: 3 månader och 15 dagars villkorligt fängelse, dessutom 65 dagsböter, totalt 2 080 euro

Tomas Blomberg, kandidat för liberalerna, är fälld för fornminnesförseelse år 2016, en dom som han överklagat. 
Påföljd: 30 dagsböter, totalt 1 260 euro

Marcus Måtar, kandidat för obundna, är fälld för ocker i tingsrätten men hovrätten skärpte domen till grovt ocker i januari i år. Fallet handlar om när han företrädde ett krögarpar som åtalades för ockerlikande diskriminering och Måtar själv anklagades för att ha försökt påverka restauranganställda att inte ställa ekonomiska krav på sin förra arbetsgivare. 
Påföljd: 50 dagsböter, totalt 2 850 euro

Peter Sandberg, kandidat för Ålands framtid, är dömd för sjöfylleri i september 2016 då han körde båt med en promillehalt på 1,07, en gärning som han medgivit. 
Påföljd: 25 dagsböter, totalt 1 125 euro

Peter Wahlbeck, obunden kandidat har dömts för rattfylleri och olovlig körning 2015, också han har medgivit den gärningen. Han har också dömts för sjöfylleri 2009.
Påföljd: 50 dagsböter, totalt 2 400 euro, och körförbud (rattfylleri) samt 45 dagsböter, totalt 1 215 euro (sjöfylleri)

Stig Lindholm, obunden samling, fälldes av rätten år 2016 för tredska mot polis. Han ska ha ifrågasatt ett polisingripande, vilket försvårade polisens arbete och Stig Lindholm bestred brott.
Påföljd: 10 dagsböter, totalt 540 euro

Fotnot:

Ålands radio har också kartlagt de kandidater som har stora skulder. Det ljudinslaget (med tillhörande text) hittar du här!

Fler Nyheter

Sjöblom fortsätter träna AIK

Caroline Sjöblom fortsätter träna AIK tillsammans med Robert Lison Svanström. Det nya kontraktet sträcker sig över de två kommande säsongerna.

Åland sätter press på riksdagen

Landskapets förvaltnings- och utvecklingschef Dan E Eriksson
Höj avräkningsgrunden för klumpsumman till 0,47 procent, annars kan förslaget till nytt ekonomiskt system förfalla.

Åland Post är inte oroliga över sympatistrejk

Eivor Granberg och Dan Johansson vid Åland Post
Åland Post säger att de inte är oroliga för Sjömansunionens sympatistrejk. Eivor Granberg, affärsområdeschef för posttjänster på Åland Post berättar att man får ta det som det kommer.

Ingen biltrafik på Embarsunds linjen nästa tisdag

Reparationsarbete med färjklaffen på Finholma i Föglö innebär att ingen biltransport är möjlig under fyra timmar tisdag 26 november.

Lagtinget tar paus

Nyhetsnotisen i ljudformat
Lagtinget tar paus till den 2 december. De planerade plenumen under resten av november är inställda för att finans- och näringsutskottet ska ha tid att bereda budgetförslaget för landskapet år 2020.

Campos flyttar till Umeå

Nyhetsnotisen i ljudformat
Briana Campos lämnar Åland United efter fyra år för spel i Umeå IK. Campos ansluter till UIK vid årsskiftet.

Arbetslösheten ökade något

Nyhetsnotisen i ljudformat
Det relativa arbetslöshetstalet var i oktober 3,4 procent. Det är en liten ökning jämfört med samma månad ifjol, då det var 3,1 procent. Det här visar statistik från Ålands statistik- och utredningsbyrå.

Fellman uttagen till IBU-cupen

Nyhetsnotisen i ljudformat
Jenny Fellman är uttagen som en av fyra skidskyttar från Finland som ska tävla i IBU-cupen i de tre första inledande tävlingarna.

Polismyndigheten: Ärendet sköttes korrekt

Nyhetsnotisen i ljudformat
Landskapsregeringen (LR) har svarat på riksdagens justitieombudsman (JO) begäran om klargörande i ett fall där en förundersökning om misstänkt diskriminering blivit liggande så pass länge att ärendet efter två år preskriberats. Några dagar senare har en kommissarie fattat beslut om att ärendet skulle avslutas.