Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 15 februari, 2022 - 22:00Uppdaterad: tisdag, 15 februari, 2022 - 22:00
  • Bert Häggblom(Ob) vill vara sparsam, även i regeringsposition

Ob: Riskfyllt med lånefullmakt

Det är riskfyllt att få lånefullmakt från lagtinget. Det säger Obunden samlings partiordförande Bert Häggblom i Ålands radios partiledarintervju.

Han menar att det bästa för Obunden samling hade varit att ha finansministerposten. Målsättningen för partiet är att landskapet inte ska lyfta lån under den här mandatperioden.

- Där tror jag vi är mest konservativa i hela regeringen, säger Bert Häggblom.

Han säger att man vill ha sparsamhet, men också att samhället ska fungera, vilket innebär att ålänningarna ska ha sysselsättning och att näringslivet ska ha förutsättningar som skapar jobb. I lagtinget har Obunden samling kritiserat landskapsregeringen anhållan om lånefullmakter på flera tiotals miljoner euro. Det har lett till vissa slitningar i regeringssamarbetet.

- Man kan inte vara i ledande ställning och vara jultomte hela året runt, utan man måste hålla i pengarna. Det är alltid en risk om man vet att lagtinget givit möjlighet till lån. Politiker har svårt att hålla i pengar. Och det leder till att skattetrycket på kommunala sektorn ökar, säger Bert Häggblom.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »