• Finansminister Mats Perämaa. Arkivfoto: Ulf Weman.
Finansminister Mats Perämaa förklarar vad förslaget till nytt ekonomiskt system går ut på:
Publicerad: tisdag, 14 november, 2017 - 05:48, uppdaterad: tisdag, 14 november, 2017 - 05:55

Nytt förslag på ekonomiskt system

Nu presenterar landskapsregeringen förslaget till det nya ekonomiska systemet i självstyrelselagen.

Vissa mindre justeringar har gjorts jämfört med Ålandskommiténs förslag, den stora förändringen är att man försöker kompensera för SOTE-reformens påverkan på den klumpsumma Åland får varje år.

- Det nya i förslaget är att de förvärvsinkomster som genereras på Åland tillfaller Åland direkt utan att passera rikssystemet, säger finansminister Mats Perämaa.

Förslaget innebär inte att Åland skulle ta över beskattningsbehörigheten som landskapsregeringen tidigare önskat, utan den finländska staten skulle ha kvar behörigheten över förvärvsinkomsterna och bestämma skattesatserna, när sedan mängden förvärsinkomstskatt som genererats i landskapet fastställts skulle den summan föras tillbaka till Åland.

Fler Nyheter

Ålandsvägens ombyggnad inleds nästa vecka

Den andra etappen av Ålandsvägens ombyggnad inleds den 24:e januari och beräknas vara slutförd den 22:a november. Idag undertecknades entreprenadavtalet.

333 har röstat

333 personer förhandsröstade i presidentvalet när förhandsröstningen drog i gång på postkontoren i Brändö, Lumparland, Mariehamn och Vårdö i dag.

Polisens avgångsålder klubbad

Lagtinget beslöt slutgiltigt i dag att polisernas pensions- och avgångsålder höjs. Med rösterna 16-13 vann förslaget från landskapsregeringen.

Rosella fräschas upp

Flera nyheter är på gång på Viking Lines m/s Rosella som just nu ligger på dock i Tallinn.

Ömsen ångrar sig om markköp

Ålands ömsesidiga försäkringsbolag tackar nej till att köpa den mark på Lotsberget som man hade tänkt bygga bostadshus på.

Haatainen vill tidigarelägga språkundervisning

Tuula Haatainen intervjuas av Eva Ringbom-Fonsell:
- Finland måste även i fortsättningen garantera Ålands demilitarisering och det är mycket bra att Finland har fredsöarna Åland. Det menar socialdemokraternas presidentkandidat Tuula Haatainen.

Odins turlista ändras i dag

Tekniska problem drabbade m/s Odin i förmiddags och det påverkar turlistan.

Välbesökta invånarmöten i Sund och Finström

Invånarmötena om kommunsammanslagning av Finström, Geta och Sund var relativt välbesökta då de hölls i Sund och Finström i går.

Poliserna träffade LR

I dag har landskapsregeringen och poliserna träffats för att diskutera pensionsfrågan.