Nätverksförsäljning av ”fantastisk” vattenmaskin trendar på Åland

Nätverksförsäljningsföretaget Become the Change säljer en vattenjoniseringsmaskin för 4 200 euro. . Montage: Ålands Radio

Under det senaste året har flera ålänningar anslutit sig till MLM-företaget Become the Change, som utlovar frihet, hälsa och rikedom. Men hur många når faktiskt dit? Ålands Radio har granskat nätverksförsäljningen, som i hög grad sker via sociala medier.

Become the Change säljer en vattenjoniseringsmaskin för 4 200 euro, men i marknadsföringen står inte produkten i centrum. I stället lockas nya medlemmar med löften om att jobba mindre och tjäna stort. En av försäljarna skriver på sin hemsida att hon arbetar två timmar om dagen men ändå drar in fem- eller sexsiffriga belopp varje månad.

Att lyckas kräver dock en investering. Första steget är en introduktionskurs som kostar 90 euro. Företaget hävdar att kursen har ett värde på över 4 000 euro. Enligt en åländsk försäljare behöver man inte ens sälja produkten för att tjäna pengar – att rekrytera andra till systemet är “roligare och mer meningsfullt”.

Maskinen sägs minska inflammation och stärka immunförsvaret, men dessa påståenden saknar vetenskapligt stöd. Chefsöverläkare Jun Nagamori vid ÅHS hittar inga bevis för att den har någon effekt. Harvard Medical School drar samma slutsats.

I USA har Enagic, företaget bakom maskinen, tvingats redovisa sina inkomster. 99 procent av säljarna tjänar mindre än 13 500 euro per år, och 60 procent tjänar under 300 euro.

På Åland är det svårt att få insyn i försäljarnas inkomster. De Ålands Radio hör av sig till svarar inte på frågan. En av dem skriver att verksamheten kräver engagemang men att de erbjuder en stark gemenskap.

På frågan om de känner moraliskt ansvar för dem som investerar i affärsmodellen men inte lyckas, svarar en försäljare genom att jämföra med bilförsäljning – kunden ansvarar själv för sina val.

Att vara med i ett MLM-företag, som sysslar med multi-level-marketing eller nätverksförsäljning, är lagligt. Konkurrens- och konsumentverket varnar dock för att lita på löften om snabba pengar. Gränsen mellan MLM-företag och olagliga pyramidspel kan vara svår att urskilja.

Taggar

  1. Nyheter
  2. Långtail
  3. Nätverksförsäljning
  4. Ålands Radio granskar
|