Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 23 augusti, 2021 - 15:47Uppdaterad: måndag, 23 augusti, 2021 - 15:47

LR tillsätter utredare för kommunsammanslagningar

Nu ska landskapsregeringen tillsätta en utredare, som ska se hur en kommunsammanslagning med grannkommunerna skulle gynna Sottunga och Lumparland.

Det är kommunerna själva som tagit initiativ till utredningen, och även Kumlinge har aviserat intresse för att ingå i utredningen.

Vicelantrådet Harry Jansson (C) säger att utgångspunkten är att det i första hand är de närliggande kommunerna som berörs. Även dessa ska höras för att se vilka konstellationer kommunerna kan tänka sig.

Landskapsregeringen arbetar fortfarande enligt frivilliga sammanslagningar, men parallellt arbetar man med lagstiftningen för kriskommuner.
Lagstiftningen är komplicerad.

-Så fort du är inne på kommunernas rätt till självbestämmande är du ute på osäker mark. Därför är det viktigt att vara tydlig med kriterierna och hur den kommunala demokratin och självstyrelsen ska respekteras, säger Harry Jansson.

I december rapporterade Ålands radio att Lumparlands kommun anhållit om en samgångsutredning.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »