Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 4 december, 2020 - 15:30Uppdaterad: fredag, 4 december, 2020 - 17:47

Lumparland anhåller om samgångsutredning

Lumparlands kommunfullmäktige beslöt på sitt möte i veckan enhälligt att anhålla hos landskapsregeringen om en kommunindelningsutredning.

Det betyder att man vill att landskapet ska utreda innebörden av ett eventuellt framtida samgående mellan Lemlands och Lumparlands kommuner.

Lemland och Lumparland ansökte redan 2017 om att en eventuell samgång skulle utredas, men anhållan avskrevs då som icke ändamålsenlig då den stod i konflikt med landskapets egen planerade kommunreform.

Eftersom det nu finns ett lagförslag om att den förra regeringens kommunreformslag ska upphävas vill de två kommunerna igen titta på en sammanslagning, något som diskuterades på ett gemensamt presidiemöte i mitten av november.

Lemlands kommundirektör Julia Lindfors sade efter det mötet till Ålands radio att en fusion endast skulle vara aktuell om en utredning kunde visa att båda kommuner skulle vinna på det.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »