Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 8 december, 2021 - 12:07Uppdaterad: onsdag, 8 december, 2021 - 16:01

LR köper norsk färja för 3,6 miljoner

Landskapsregeringen har beslutat köpa m/s Fedjefjord från Norge.

Slutnotan landar på 3.6 miljoner euro, skriver man i ett pressmeddelande. Färjan ägs idag av Norled AS, ett av Norges största rederier i inrikestrafiken. Färjan är byggd år 2001 och kan lasta cirka 40 personbilar. Den planeras att sättas i drift på linjen Åva-Osnäs när färjfästet i Åva är klart för trafik under första halvan av år 2023.

–Fedjefjord kommer att bli landskapets modernaste tonnage sett till tekniken. Att handla second hand är ett pragmatiskt, kostnadseffektivt sätt att förnya tonnaget och minskar landskapets klimatpåverkan till följd av att landskapets flotta i övrigt är ålderstigen, säger infrastrukturminister Christian Wikström.

Landskapet skriver att upphandlingen pågått sedan juni i år genom förhandlat förfarande.

–Förhandlat förfarande är en typ av upphandling som går ut på att avtalsparterna förhandlar vad som ska ingå i ett köp vilket garanterar att vi får det vi behöver och inget annat, säger infrastrukturminister Christian Wikström.

Landskapsregeringen har avtalat om tillsyn för färjan fram tills att den kan mottas, kostnaden motsvarar vad färjan kostat om man hämtat den direkt till Åland, på så vis kan landskapet hyra ut färjan innan den kan tas i trafik på Åland. Totalt uppskattas kostnaden till 4 miljoner. Avtalet tecknas den 15 december i Stavanger, varifrån landskapet då sänder presskonferens.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »