Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 18 mars, 2021 - 22:01Uppdaterad: torsdag, 18 mars, 2021 - 22:01
  • Liberalernas ordförande Katrin Sjögren

Lib kritiska till utebliven utredning

Enskilda ålänningar ska ha rätt att få beslut av landskapsregeringen prövade och utredda i högre instans.

Det betonar Liberalerna efter att landskapsregeringen inte tänker lämna in en utredning till Justitieombudsmannen, JO, på grund av rättsliga oklarheter. Åtgärden är en markering att JO:s befogenheter måste regleras i den nya självstyrelselagen.

Men Liberalernas ordförande Katrin Sjögren säger att man inte mitt i allt kan stoppa ett system som varit i kraft i tiotals år. Hon påpekar att det finns en politisk samsyn att reglera ärendet i den nya lagen, men att landskapsregeringen genom markeringen fört fram sin egen åsikt, utan förankring i lagtinget.
-Ska vi leva i ett rättssäkerhetsvakuum i åtminstone tre år innan vi har en ny självstyrelselag? Vi måste ha ett fungerande system under tiden, säger Katrin Sjögren.

Nu har partiet begärt en redogörelse av landskapsregeringen i självstyrelsepolitiska nämnden, som är lagtingets rådgivande organ i självstyrelsepolitiska frågor

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »