Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 12 december, 2016 - 15:37
  • Lantrådet Katrin Sjögren. Arkivfoto: Cecilia Ekströmer.

Lantrådet vädjade till partierna

De åländska partierna bör hjälpa till och använda sina kontakter i riket. Den vädjan kom från lantrådet Katrin Sjögren, liberal, när hon i dag tog till den sällsynta åtgärden att ge en så kallad upplysning till lagtinget.

Det handlar om rikets social- och hälsovårdsreform, Sote-reformen med finsk förkortning. Det är tufft för landskapsregeringen att få fram sina krav gentemot riket att den här riksreformen skall vara neutral för Åland både vad gäller ekonomin, som självstyrelsens behörigheter. Obunden samlings partiledare Bert Häggblom reagerade över vädjan till partierna.

- Det visar väl hur allvarligt läget är, konstaterade han.

Centerns Roger Nordlund inser svårigheterna för landskapsregeringen att nå fram i riket.

- Regeringen i Helsingfors vill till varje pris genomföra sitt och vi ser hur svenskan kommer i kläm. Nu gäller det för oss att inte samma sak händer med självstyrelsen, säger Roger Nordlund.

Steg ett för lantrådet Katrin Sjögren är nu att få med en skrivning om Åland i riksregeringens lagförslag, som beräknas komma i januari.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »