Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 13 november, 2017 - 06:48Uppdaterad: måndag, 13 november, 2017 - 11:08
  • Simon Holmström är ordförande för Ålands natur och miljö som vill freda kärr på Gripö i Föglö. Arkivfoto: Eva Ringbom-Fonsell.
  • Ålands natur och miljö anser att klibbalskärr är skyddsvärda. Foto: Simon Holmström, Ålands natur och miljö.

Fredningsanhållan strategiskt drag mot kortrutten

Visst är det ett strategiskt drag för att få stopp på kortrutten då Ålands natur och miljö anhåller om att landskapsregeringen ska freda ett alkärr och ett klibbalskärr på Gripö i Föglö.

- Vad gäller kortrutten skulle den behövas göras om eftersom den går mitt igenom de här skyddsvärda biotoperna, säger föreningens ordförande Simon Holmström.

Han säger att hydrologiska förändringar är problematiska för klibbalskärr eller kärr generellt och kan påverka deras livsmiljö och den biologiska mångfalden där.

Simon Holmström säger också att Åland är dålig på att freda värdefull natur.

- Ungefär 1,8 procent är fredat och de internationella bestämmelserna säger att man ska gå upp till 17 procent om det är möjligt. Vi har hjälpt landskapsregeringen att hitta ett lämpligt område att freda för att uppnå de internationella målen, säger han.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »