Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 3 december, 2021 - 13:37Uppdaterad: fredag, 3 december, 2021 - 14:18
  • Några av fynden man hittat. Foto: Axel Eriksson.

Forntidsfynd hittade vid utgrävningar

Flera fynd har hittats när man gjort utgrävningar på flera platser kring Västra Jansmyra och Östra Jansmyra i Långbergsöda, Saltvik, under året.

Det är några av de äldsta boplatserna man känner till på Åland i dag. Det har bland annat hittats en slipad stenmejsel och en hammare.

Syftet med undersökningarna i Långbergsöda är att gränsbestämma och precisera boplatserna. Man har öppnat gropar som är 50 gånger 50 centimeter, så att man kommer på rätt plats i boplatserna som är flera hektar stora.

- Det här innebär att områden som tidigare varit registrerade som skyddade boplatser nu kan specificeras. Det blir därmed ett mer riktigt underlag för hur boplatserna sprider ut sig i landskapet, säger Jenny Lucenius, antikvarie på landskapsregerings kulturbyrå.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »