Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 27 mars, 2024 - 08:00Uppdaterad: onsdag, 27 mars, 2024 - 08:52
  • Attunda Tingsrätt. Foto: Emma Engqvist

Dömd ålänning till Uppdrag granskning: “Jag borde förstått bättre”

Den åländska man som dömts till fängelse i ett och ett halvt år för grovt givande av muta i Attunda tingsrätt i Sverige hävdar fortsatt att han är oskyldig.

I ett nytt avsnitt av SVT:s Uppdrag granskning berättar mannen att han litade på den före detta verksamhetschefen och att han trodde att pengarna skulle gå till utbildning av unga läkare vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.  

– Jag som vd för ett bolag borde ha förstått bättre, säger han till SVT:s Uppdrag granskning.  

Mannen dömdes mot sitt nekande eftersom tingsrätten menar att han med sin erfarenhet måste ha känt till att bidrag till unga läkare inte förmedlas på det här sättet och att han vetat att faktureringen var olaglig. Därför menar rätten att han har “satt egna ekonomiska intressen i första rummet” för att han och hans företag skulle få fortsatta uppdrag.  

Ålands Radio har försökt nå mannen för en intervju.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »