Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 22 mars, 2024 - 12:25Uppdaterad: fredag, 22 mars, 2024 - 15:05

Vd för åländskt företag döms till fängelse efter muthärva

En åländsk man döms för grovt givande av muta till fängelse i ett år och sex månader i Attunda tingsrätt. Han är en av totalt sju personer som döms i en muthärva som utreddes efter ett avslöjande av SVT:s Uppdrag granskning.  

Personen som döms till det strängaste straffet är en tidigare verksamhetschef vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. Han döms till fyra års fängelse för att ha tagit emot nästan fem miljoner kronor i mutor. De övriga fem personerna döms för bland annat grovt givande av muta till villkorlig dom och dagsböter.  

Den åländske mannen är vd för ett företag som är registrerat på Åland och som har verksamhet inom medicinteknik. Det var under åren 2015-2022 som han gjorde totalt 35 betalningar på sammanlagt 2,8 miljoner kronor till den tidigare verksamhetschefen. Han har hävdat att han trodde pengarna gick till utbildning av unga läkare vid Akademiska sjukhuset, medan den tidigare verksamhetschefens förklaring är att han arbetat för ålänningens företag. Rätten finner den åländske mannen mer trovärdig men menar att han med sin erfarenhet måste ha känt till att bidrag till unga läkare inte förmedlas på det här sättet och att han vetat att faktureringen var olaglig. Därför menar rätten att han har “satt egna ekonomiska intressen i första rummet” för att han och hans företag skulle få fortsatta uppdrag. 

Mannen döms, utöver fängelsestraffet, att tillsammans med företaget, den tidigare verksamhetschefen och ett annat bolag betala över 2 miljoner kronor i skadestånd till Region Uppsala. Han meddelas också näringsförbud i tre år. Företaget döms till en företagsbot på 2 miljoner kronor. Mannen, liksom de övriga sex personer som döms i fallet, har nekat till brott. 

Läs mer om fallet.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »