Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 5 september, 2024 - 15:59Uppdaterad: torsdag, 5 september, 2024 - 17:13

“Bedrövligt” och “saknar konkreti” - Måtar och Valve om slopandet av sjukkostnadsavdraget 

Oppositionens två största partier, Obunden samling och Moderaterna är kritiska till regeringens förslag att slopa sjukkostnadsavdraget för ålänningar.

Det är främst avsaknaden av konkreta planer för kompensation till samhällets ekonomiskt svagaste, som väcker kritik. På måndag ska lagförslaget debatteras i lagtinget, och det kan bli en lång och högljudd debatt. 

– Förslaget är bedrövligt och det visar på en oförståelse för vanligt folk, säger Marcus Måtar, Obunden samling. 

Enligt honom har regeringen inte presenterat ett enda sätt att kompensera de svagaste i samhället. 

Oppositionskollegan Wille Valve, moderaterna, utrycker en liknande kritik. 

– Kontexten saknas. Vi känner inte till hur man tänker kompensera för att skydda pensionärer och låginkomsttagare med kroniska sjukdomar, säger Valve. 

I en intervju för Ålands Radio igår berättade finansminister Mats Perämaa att det förts diskussioner om såväl kostnadslättnader för tandvård, inkomstskydd, kostnadstak vid ÅHS och höjt grundavdrag i kommunerna. Perämaa sade också att det fortfarande krävs utredningar för att säkerställa att åtgärderna riktar sig till rätt grupper i samhället.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »