Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 4 september, 2024 - 16:34Uppdaterad: onsdag, 4 september, 2024 - 17:23
  • Camilla Gunell (S) tycker i likhet med ministerkollegan Mats Perämaa att sjukkostnadsavdraget är föråldrat.

Ministrarna försvarar slopat sjukkostnadsavdrag: "Ett byråkratiskt monster” 

Nu är det slut med glasburkar fulla med sparade apotekskvitton på tambursbordet. Landskapsregeringen vill slopa det sjukkostnadsavdrag som ålänningarna haft i nästan åttio år. 

Finansminister Mats Perämaa (Lib) beskriver avdraget som föråldrat, orättvist och ett byråkratiskt monster.  

Sedan avdraget infördes har nämligen flera andra system som ska utjämna kostnaderna för sjukvård införts, däribland kostnadstak på ÅHS och sjukförsäkringspengar från Folkpensionsanstalten. 

Som systemet nyttjas i dag är det inte nödvändigtvis de som verkligen behöver pengarna som drar nytta av avdraget, utan också välbärgade ålänningar deklarerar och får tillbaka sina kostnader på skatteåterbäringen. Bland annat därför har också Ålands socialdemokrater förordat att avdraget slopas. 

– Vi kommer istället att rikta åtgärder till dem som kanske har under 30 000 euro i året eller mindre i inkomst, säger partiledaren Camilla Gunell

Alla åtgärder är inte på plats än, men man har diskuterat ersättningar för tandvårdskostnader, boendekostnader för äldre och så vill man höja maxbeloppet för grundavdraget i kommunerna. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »