Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 18 september, 2023 - 06:16Uppdaterad: tisdag, 19 september, 2023 - 20:24

Åländska pensionärer drabbas av den svenska pensionen – Nordiska rådet har svårt att lösa gränshinder

Åländska pensionärer drabbas hårt av det svenska pensionssystemet speciellt nu när kronan är svag.

Av att betala skatt till både Sverige och Åland menar pensionärerna Knut Karlsson och Sven Åke Gustavsson att de förlorar mycket pengar, som för andra pensionärer kan vara avgörande för att kunna klara sig utan extra stöd. 

De menar också att de vill se en förändring där de inte behöver betala stora summor skatt till Sverige, eftersom de inte kan ta del av de förmåner som skatten ska gå till. 

Både Gustavsson och Karlsson betonar att de önskar att regeringen skulle uppmärksamma att åländska pensionärer inte borde betala samma skatt som svenska pensionärer, speciellt när priserna stiger. 

Frågan om den svaga svenska kronan och hur den drabbar pensionärer och arbetstagare som bor i annat land har lyfts upp i Nordiska rådet.  

Rådets mål har varit att Norden ska vara världens mest integrerade region år 2030, men man har inte kommit så långt i arbetet som man önskat. 

Anders Eriksson (ÅF) som fram till november i fjol var ordförande för Nordiska rådets tillväxtutskott menar att pensionsfrågan är ett typiskt gränshinder. Att det är så svårt att lösa den beror enligt honom på hur de nordiska ländernas system samverkar. 

Allt är knutet till det personliga signumet. Flyttar du till Sverige kan du inte öppna ett bankkonto eller hyra en lägenhet om du inte har ett svenskt personsignum och det här är en del av grundproblematiken. 

Enligt Eriksson borde Sverige så småningom övergå till euro, om inte den svenska kronkursen vänder.  

Sveriges generalkonsul på Åland, Karl-Olof Andersson, håller med om att frågan är komplex och borde få en politisk lösning.

På tisdag, 19.9 publicerade Nordiska ministerrådet en rapport där man framförde olika lösningsförslag på arbetsrelaterade gränshinder i Norden.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »