Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 18 september, 2023 - 16:58Uppdaterad: måndag, 18 september, 2023 - 17:29
  • Sveriges generalkonsul på Åland, Karl-Olof Andersson.

Fråga om pensioner i kronor komplex enligt Sveriges generalkonsul

Frågan om åländska pensionärer som får sin pension i svenska kronor är komplex och behöver lyftas till politisk nivå för att få en lösning, tror Karl-Olof Andersson, Sveriges generalkonsul på Åland. 

– Det är tråkigt att den låga kronkursen får de här effekterna, men frågan är komplex, säger Karl-Olof Andersson. 

Ålands radio har under dagen rapporterat att åländska pensionärer som får sin pension från Sverige drabbas extra hårt av den svaga kronan. 

Eftersom det har att göra med hur skattesystem, folkbokföring och pensionssystem samverkar på nationell nivå behöver frågan behandlas politiskt för att få en lösning, menar Andersson. 
– Jag tror att vi i Norden kommit en bit på väg. Men för att komma åt den här typen av problematik behöver det ske diskussioner på politisk nivå och då tror jag att den nordiska ramen kan vara en bra ram att hålla sig till, säger Andersson. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »