Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 19 september, 2023 - 16:45Uppdaterad: onsdag, 20 september, 2023 - 17:25

Nordiska gränshinderrådet: Pensionärer behandlas orättvist

Det nordiska skatteavtalet måste förenklas om arbetskraftens fria rörlighet i Norden ska öka. Det framkommer i en färsk rapport, beställd av Nordiska gränshinderrådet.

Rapporten innehåller också konkreta åtgärder för hur skatteavtalet kan förenklas, för att till exempel underlätta för pensionärer som dubbelbeskattas

Ett av förslagen är att pensionsavgifter till pensioner som är inrättade i ett annat nordiskt land bör erkännas ömsesidigt som avdragsgilla. Detta skulle underlätta för de 2400 pensionärer på Åland, som jobbat i Sverige och nu betalar skatt på pensionen i både Sverige och Finland.  

Mikael Lindholm (C) som representerar Åland i gränshindergruppen i Nordiska rådet menar att det löser problemet för de enskilda individerna men att det i stället kan drabba de små åländska kommunerna som då skulle gå miste om skatteintäkter.  

Enligt Sandra Forsén, seniorrådgivare på gränshinderrådet har man ännu inte analyserat förslagen på regional nivå, men just pensionsfrågan har identifierats som klart orättvis. 

Pensionssystemen i de olika nordiska länderna skiljer sig på flera sätt från varandra både vad gäller hur man sparar in pension, hur man får pensionen utbetald, hur man skattar för pension och vilket kollektivavtal man haft. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »