Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 16 oktober, 2019 - 07:11Uppdaterad: onsdag, 16 oktober, 2019 - 10:36
  • Hur väl rustat är Åland för en kärnkraftolycka? Övningen involverar samhällskritiska scenarier. Arkivfoto: ÅRTV.

Åland deltar i stor kärnkraftsövning

Kärnkraftsövningen Havsörn 2019 arrangeras den 23-24 oktober av länsstyrelsen i Uppsala län. Åland har samarbetat med länet sedan Tjernobylkatastrofen 1986 och deltar även vid den här övningen.

Ett tiotal involveras på Åland under ledning av lantrådet och landshövdingen.
– Det kommer att vara olika samhällskritiska incidenter och för vissa för Åland särskilt anpassade händelser. Jag vill inte säga så mycket i det här skedet, de som ska öva ska inte få veta vad som händer på förhand, säger Statens ämbetsverks förvaltningschef Rainer Åkerblom som är en av dem som fungerar som lokal övningsledare.

Klart är att det åtminstone lär uppstå frågor kring vad strålningen vid en kärnkraftsolycka får för verkningar, hur det kan drabba Åland och vilka försiktighetsåtgärder som behöver vidtas.

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »