Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 8 september, 2022 - 05:49Uppdaterad: torsdag, 8 september, 2022 - 07:05
  • En privatperson erbjuder landskapsregeringen den här bältessöljan. Foto: LR

Fornföremål erbjuds till landskapsregeringen

En person erbjuder landskapsregeringen att ta emot ett fornfynd som en släkting till denne hittade i Finström Västanträsk på 1960-talet.

Fornfyndet är en bältessölja prydd av två drakhuvuden.

Mikko Helminen, enhetschef på landskapets kulturmiljöenhet, ska ta sig an ärendet och fatta beslut om huruvida föremålet ska upptas i landskapsregeringens samlingar.
- En snabb titt säger mig att det rör sig om ett typiskt järnåldersfynd, en bältessölja från en dräkt. Eventuellt kan det härstamma från tidig medeltid, säger han.

Helminen säger att det säkert finns många ålänningar som sedan gammalt har någon typ av fornföremål hemma i byrålådorna, och han tycker det är bra att man kontaktar landskapet för att se om föremålen kan bidra till att öka kunskapen om Ålands historia.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »