Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 12 februari, 2018 - 13:55Uppdaterad: måndag, 12 februari, 2018 - 15:35

Teknikmagasinet del 1, redaktionen rättar

I det första avsnittet av Teknikmagasinet handlar det om rykten om nya iPhone 11, om Facebooks nya algoritm och om SpaceX Falcon Heavy.

I samband med Falcon Heavy pratades det bland annat om Elon Musks eldkastare. Precis som en lyssnare påpekat smög det sig in ett par fel i just det segmentet.

Teknikmagasinets redaktion kommenterar:

Vi börjar med eldkastaren som sådan. Det är ingen eldkastare. En militär eldkastare, den enda form av eldkastare som finns – behovet av eldkastare finns i huvudsak inom det militära., fungerar annorlunda. Syftet är inte att elda upp folk i första hand, det är mest en bieffekt. Syftet är att skjuta in eld i bunkrar och andra slutna utrymmen för att göra slut på syret. Fienderna ska då dö kvävningsdöden, eller snabbt rusa ut och bli skjutna i stället. Det där testades framgångsrikt både vid landstigningen i Normandie och vid ö-striderna mot Japan i Stilla havet. En annan metod att ha ihjäl japaner i bunkrar på är att skjuta in vit fosfor i tunnlarna från slagskepp ute på redden. Vit fosfor brinner i kontakt med luft och går inte att släcka alls, ja, du hajar.

I filmer skjuter eldkastare ut en eldslåga som en stor cigaretttändare. Så funkar det inte. En eldkastare sprutar iväg bensin blandat med diesel eller bensin blandat med bensen, eller bensin blandat med flytande plast – i princip styrox som lösts upp i bensin. Blandningen får bensinen att ligga kvar och brinna långt efter att den tänts. Det har flera fördelar. Dels blir den svår att få bort från kläderna medan den brinner, dels förbrukar den mer syre under längre tid så länge den brinner.

Det som händer att bensinblandningen antänds vid mynningen, men börjar brinna först halvvägs. Det mesta av medlet är fortfarande oantänt när det når målet och börjar brinna först då och där. Man kan också skjuta iväg blandningen utan antändning, för att kunna spreja ett område först och sedan tända på allt samtidigt med en andra stråle.

Så, funkar Elon Musks eldkastare då?

Svar: Nej. Det är en förvuxen cigarettändare à la Hollywood. Och för att kunna exportera ”eldkastaren” har den fått produktnamnet Inte En Eldkastare (Not a flamethrower). För att få säljas i Kalifornien måste lågan vara kortare än sex fot, runt två meter, annars klassas den som ”destructive device” som kräver en federal licens (”FFL”, som är ungefär lika svår att få som en vanlig jaktlicens här i Finland – ohyggligt svårtillgänglig för en amerikan med andra ord).

Varför säljer Elon Musk ”eldkastare”?

Därför att han också äger ett företag som borrar tunnlar, The boring company, som ständigt tycks sakna pengar – kanske mest för att han egentligen äger det för att borra tunnlar till ett annat företag, Hyperloop, som inte riktigt finns än. För att få in mer pengar sålde han kepsar med Boring Companys logga på, och vid något tillfälle tyckte han att kepsförsäljningen gick så dåligt att han skojade om att ”lyckas vi sälja 50 000 kepsar ska vi börja sälja eldkastare”. De sålde 50 000 kepsar, och Musk ville stå för sitt ord. Så därför.

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »