Tablå, Ålands Radio

söndagen den 11 maj 2025

Malin berättar första delen av en saga som kommer ur en bok som heter Kalevala. Kanske du har hört om Kalevala förr? Det brukar kallas för Finlands nationalepos, för boken är full av riktigt, riktigt gamla sagor som berättades i Finland förr i tiden, för länge sen. Och så var det en gubbe, som hette Elias Lönnrot som skrev ner alla sagorna, som förut bara hade berättats från mun till mun, på ett speciellt sätt, som kallas “runometer”. Fast här i BUU-sagan berättar jag sagan på mitt eget sätt. Nu ska du få höra första delen av Kalevala, som handlar om då pojken Väinämöinen föds, och hur hela världen egentligen kom till. Prod: Yle 2024.

    Klassisk musik spelas under en timme.

      Höjdpunkterna från torsdagens morgonprogram.

        Repris från tisdagen.

          När Wilhelm Stenhammar får höra Sibelius 2:a symfoni drabbas han av en konstnärlig kris – kan musik vara så här bra?! Han drar tillbaka sin första symfoni och ger sig f*n på att skriva något lika bra. Och han lyckas. Repris från måndagen.

            Vad är egentligen en ätstörning? Vilka är de tidiga varningssignalerna? Och hur ska man agera som förälder om man är orolig för sitt barn? Psykolog Stina Hindström och Åsa Kastbom, överläkare i psykiatri, svarar på föräldrars frågor och funderingar kring olika former av ätstörningar. Säsong 6, avsnitt 12 av 20. Prod: UR 2022. Repris från torsdagen.

              Repris från torsdagen.

                Höjdpunkterna från fredagens morgonprogram.

                  Livsdrömmar behöver varken vara storslagna eller äventyrliga men en nyfikenhet på livet kan hålla oss igång. Fler och fler äldre bevisar att det aldrig är för sent att testa nytt. Aldrig har så många pensionärer studerat på högskolor, debuterat som författare och gett sig ut på resor jorden runt som nu. Säsong 1, avsnitt 23 av 28. Repris från fredagen.

                      Detta program i Söndagstimmen försökte skingra dunklet kring den första åländska landstingskvinnan på Åland. Ralf Sundberg har gjort programmet och en intervju med Mirjam Öberg, då landstingsman, berättar om vad hon läst sig till om Fanny Söderström. Redan år 1922 invaldes Fanny Söderström i landstinget och där satt hon med till början av 1940-talet. Hon var lärare och senare blev hon jordbrukare på Guttorp hemma i Sund. Hon var med om att rekonstruera den åländska folkdräkten. Hon var en förebild för den åländska kvinnan i politiken. Redan före kriget var hon inne på att Åland måste bli självförsörjande om gränserna skulle stängas vid ett krig. Hon ville att kvinnans arbete skulle värderas högre. Det och mycket annat om och kring Fanny Sundström får vi höra i programmet från 1983 som gjordes av Ralf Sundberg. Repris från onsdagen.

                        Innehåll ur aktualitetsmagasinet Åland idag från den gångna veckan.