Publicerad: söndag, 8 oktober, 2023 - 18:07Uppdaterad: söndag, 8 oktober, 2023 - 19:39

Två röda kort i mållös match mot FC Lahti

0-0 slutade fotbollsmatchen mellan IFK Mariehamn och FC Lahti hemma på WHA under söndagen. IFK behövde vinna matchen för att hamna i förarsäte till måstematchen mot KTP om vem det är som ska åka ur Fotbollsligan.

IFK skapade det farligaste läget i matchens inledning när en hörna skruvades direkt i första kryssribban. Men efter det kom olyckorna efter varandra på löpande band. Det grekiska nyförvärvet Kotsopoulos Konstantinos drog sin baksida som behövde lindas. Han byttes ut mot efter 17 minuter.
Tre minuter senare missbedömde IFK-målvakten Elmo Henriksson ett tillbakaspel som FC Lahti-spelaren Matheus Alves skulle snappa upp först. Men Henriksson rev ner anfallaren utan att vara nära bollen och domaren tvekade inte en sekund för att visa målvakten det röda kortet. Efter 27 spelade minuter fick lagkaptenen Timi Lahti ett gult kort som gör att han missar den avgörande matchen mot KTP. På tilläggstid i första halvlek pressade ytterbacken i IFK Jiri Nissinen högt upp och hoppade med båda fötterna mot målvakten Osku Maukonen i en duell och IFK fick på nytt syna det röda kortet innan domaren blåste av första halvlek.

Med två man mindre på plan för IFK i andra halvlek landade fokus rätt naturligt på försvar och FC Lahti kom inte till några större farligheter. Det var mest distansskott som den inbytte målvakten Otto Hautamo kunde ta hand om och ju längre matchen led desto mer växte självförtroendet. Man vågade hålla mer i bollen och anfallen blev längre. Med sex minuter kvar av ordinarie tid bytte IFK in de offensiva pjäserna Samuel Anini Jr och Ariel "Tuco" Ngueukam mot mittbacken Alan Henrique och mittfältaren Robin Sid.

IFK Mariehamn fick ett gyllene läge i 87:e matchminuten efter att Dé försökt sig på ett skott på distans. Bollen blockerades och landade hos fötterna på Timi Lahti som med en passning friställde nnbytte Anini Jr som inte kunde ta till vara på läget,då han sköt rakt på målvakten. Innan domaren kunde blåsa av tillställningen fick FC Lahti ett läge efter en kontring. Men med två bra täckningar från liggande försvarare i IFK tar med sig en betydelselös poäng från matchen.

IFK Mariehamns framtid i Fotbollsligan avgörs i Kotka den 21 oktober. IFK har 19 poäng mot KTPs 20. Vinner IFK den matchen får man kvala sig kvar i högsta ligan annars är 19 års sejour i det finländska finrummet över.