Publicerad: lördag, 18 mars, 2023 - 17:02Uppdaterad: lördag, 18 mars, 2023 - 18:40

ÅU vidare till semifinal i nationella cupen

Åland United vann med 2-1 över Ilves i kvartsfinalen av nationella cupen som spelades under lördagen.

Åland United fick en bra start på matchen. Redan i den tredje minuten slog Olivia Ulenius ett lågt inlägg från vänsterkanten som letade sig hela vägen över straffområdet till Rikka Lilja som bara behövde placera in bollen i mål, men målvakten i Ilves, Meri Hämäläinen, hann förflytta sig tillräckligt i sidled för att hindra bollen att passera mållinjen med en benparad.

Matchen stod och vägde en del efter det, där Ilves arbetade sig in i matchen, men ÅU kom till de farligaste lägena och kom närmare mål för var skott man avfyrade. Båda lagen skulle gå mållösa in i halvtidsvilan när dödläget bröts.
ÅU:s Aada Törrönen vände och vred precis utanför straffområdet och fick iväg en djupledspassning till Silja Tuominen som sprang perfekt för att undvika offsiden. Tuominen fick iväg ett halvdant skott mot mål som fastnade på första försvararen. Meri Hämäläinen, skulle bara plocka upp bollen, men Dana Leskinen var snabbt där och petade undan bollen, så att målvakt bara tog spelare och ingen boll. Domaren pekade direkt på straffpunkten och Dana Leskninen förvaltade den själv. Boll lågt till vänster, målvakt till höger och 1-0 var ett faktum.

Ilves kvitterade till 1-1 tio minuter in i andra halvlek efter en inåtskruvad hörna. Det var Aino Rasinen som omarkerat fick nicka in bollen från nära håll.

I den 68:e matchminuten lyckades ÅU att göra mål från nära håll på en egen hörna. Det var många spelare i båda lagen som samlades innanför sexmetersboxen som skapade en grötig situation. Bollen landade slutligen vid fötterna hos Jaqueline Hand som skyfflade iväg ett skott som träffade en Ilvesspelare innan bollen gick upp i nättaket.

Ilves hade därefter ett par farliga lägen, bland annat två volleyskott utanför straffområdet som inte letade sig in i nätmaskorna. Men Åland United lyckades stänga igen och vann matchen med 2-1. Vinsten innebär att laget spelar semifinal nästa helg mot KuPS som vann sin kvartsfinal mot HPS.