Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: söndag, 13 oktober, 2024 - 19:31Uppdaterad: söndag, 13 oktober, 2024 - 19:31

ÅU förlorade sexpoängsmatchen mot HPS – Slutar fyra i Nationella ligan

För första gången sedan 2017 slutar Åland United utanför medaljerna efter att laget förlorade sexpoängsmatchen mot HPS med 1-3 hemma på WHA under söndagen.

Halmstrået som ÅU greppade efter var litet för att hålla spänningen vid liv om medaljerna, då man behövde vinna både matchen mot HPS och mot seriesegrarna HJK, samtidigt som HPS skulle förlora mot ÅU och KuPS.

HPS hade en frispark i den sjunde matchminuten som slogs in i straffområdet. Åland Uniteds Ella Degerstedt försökte skarva undan bollen, men fick inte tillräckligt med fart på sin nick. Henni Rinkinen var påpassligt snabbt framme och tryckte in ledningsmålet förbi en chanslös Jessica Kiviaho.

Och värre skulle det bli när HPS Jutta Angeria bröt ett uppspel på Åland Uniteds planhalva i den 19:e matchminuten. Hon avancerade framåt i banan och friställde Oona Jääskelainen med sin passning. Jääskelainen stressade inte upp sig utan placerade bollen lugnt i bortre gaveln.

Efter att 26 minuter spelats kom ett inlägg in från Åland Uniteds offensiva högersida. ÅU:s Tilda Råtts hade en spelare i ryggen men attackerade bollen och böjde sig något och fick en annan HPS-försvarare fot i huvudet. Domaren bedömde att det inte var någon företeelse utan gav HPS bollen via ett nedsläpp efter att Råtts plåstrats om och linkat av planen utbytt med en ispåse på huvudet. In för Råtts kom istället Minttu Takanen.

Åland United skulle reducera i den 39:e matchminuten. En djupledsboll från Anni Miettunen till Gabi Rennie som sprintade förbi HPS-spelaren och hittade Olivia Ulenius med ett instick snett inåt bakåt. HPS-målvakten hade redan slängt sig för att försöka stoppa inspelet, så Ulenius la enkelt in bollen mitt i mål.

I andra halvlek var det mest spel mot HPS mål, men utan att dess målvakt behövde göra några större ingripanden. Åland Uniteds Gabi Rennie och Aada Törrönen sprang mycket och pressade högt, men HPS var relativt duktiga på att spela runt i backlinjen för att ta sig ur den första pressen. Men det dröjde till 86:e matchminuten innan spiken sattes i kistan. Linda Nyman tacklade spelare istället för att gå på boll så att Kiviaho skulle hinna ut och greppa bollen. Men spelaren slank igenom tacklingen, fick en tå på bollen som gick under Kiviaho och HPS Matilda Kataja rullade in bollen i öppen bur.

Matchen slutar 1-3. Åland United slutar fyra i Nationella ligan 2024 och det blir första gången sedan 2017 som laget missar medaljerna. En betydelselös match återstår på säsongen mot HJK nu på fredag.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »