Publicerad: lördag, 3 april, 2021 - 19:24Uppdaterad: lördag, 3 april, 2021 - 20:48
  • Cassandra Korhonen sträcker armarna i luften efter ett av sina mål. Foto: Johan Ågren

Åland United till cupfinal

Damerna i Åland United går till final i Finlands cup för andra året i rad efter att ha besegrat KuPS hemma på WHA med 4-3.

Det var ett ordentligt målkalas som semifinalen i Finlands cup mellan Åland United och KuPS bjöd på under lördagen. Första målet kom redan i sjätte matchminuten när Cassandra Korhonen i Åland United kyligt lyfte bollen över målvakten efter en fin assist av Sarah Troccoli. Sen bjöd Åland United KuPS på två straffar. Den ena efter att Åland United Karen Reyes hamnat i en mindre brottningsmatch och dragit ner KuPS-spelaren Taryn Jakubowski i utkanten av straffområdet. Den andra efter att ÅU-målvakten Christina Dineson försökt att slå bollen ut över linjen, men hon träffade mer spelare än boll. 2-1 till KuPS i halvlek som just då kändes välförtjänt. Tränaren för Åland United Steve Beeks och fjärdedomaren var rätt mycket i luven på varandra.

Efter halvlek är det en match som står och väger där båda lagen spelar väldigt tufft mot varandra. Men Åland United lyckas att kriga sig in mer och mer i matchen.
Kvitteringen till 2-2 kommer efter en frisparksvariant som halvt om halvt misslyckas då skarven från Åland Uniteds Sarah Troccoli inte hittade till den tilltänka adressen. Bollen studsade lite huller om buller och landade till sist hos Signy Aarna som skjöt den lågt i målvaktens vänstra hörn.

Bollen gick som på ett snöre när 3-2 blev till för Åland United. Fem ÅU-spelare har haft ett eller två tillslag innan Dana Leskinen lyfte in bollen mot mål. Den 19-åriga målvakten i KuPS Emma Immonen boxade bollen rätt ut till Selma Viktorsson som placerade bollen i bortre hörnet där en KuPS-spelare hann komma emellan och få en tå på bollen. Men bollen gick rakt upp i nättaket och Åland United hade vänt.

Anna Westerlund ville nog bara rensa undan andrabollen som blev efter en nickduell i den 88:e matchminuten, men det blev en utmärkt passning till Cassandra Korhonen som sprang i djupled och placerade bollen lågt i det bortre hörnet.

Men spänningen i matchen bibehölls efter att Signy Aarna en minut senare kapade Aino Kröger i straffområdet. Tredje straffen i matchen för KuPS under ordinare tid som kapade Aino Kröger slog hårt och lågt i målvaktens nedre vänstra hörn. Efter det lyckades Åland United att hålla undan och vann seminfinalen med 4-3.

Åland United kommer i finalen att möta PK-35 Vanda, som vann på straffar över HJK i den andra semifinalen.