Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: söndag, 8 mars, 2020 - 09:23Uppdaterad: tisdag, 10 mars, 2020 - 15:18

Zetterman vill se antikorruptionsstrategi

Ingrid Zetterman (Lib) vill att landskapsregeringen ska ta fram en antikorruptionsstrategi. I samband med lagtingets plenum på måndag lämnar hon tillsammans med övriga liberala och socialdemokratiska lagtingsledamöter in en motion om detta.

”Det finns indikationer på att folkets förtroende för politiken inte är tillfredsställande på Åland, och det pratas om att det lönar sig att känna politiker. Om politiken är objektiv så borde det uppvisas för ålänningarna.”, står det i åtgärdsmotionen.
Undertecknarna vill att lagtinget uppmanar landskapsregeringen att ta del av rikets antikorruptionsarbete för att sedan klargöra vilka delar av den nationella strategin som blir gällande på Åland. Dessutom vill de att en egen strategi mot korruption utformas för landskapets myndigheter.

Zetterman är också ordförande i stadsstyrelsen i Mariehamn, och på torsdagens styrelsemöte lyfte hon frågan om huruvida staden också borde ta fram en antikorruptionsstrategi.
- Både medborgarundersökningen som staden gjorde och den stora tillitsutredningen som Åsub gjorde visar att ålänningarnas förtroende för politiken inte är vad det borde vara. Det här kunde vara ett sätt att höja förtroendet, säger Zetterman.

Hon upplevde att de övriga i stadsstyrelsen gillade idén, men något beslut fattades inte i stadsstyrelsen nu, ärendet måste beredas av tjänstemännen först.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »