Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 10 november, 2023 - 11:19Uppdaterad: fredag, 10 november, 2023 - 13:01

Visit Ålands budgetåtstramning: Evenemang och hållbar omställning påverkas

Visit Åland höll sitt höstmöte i går, torsdag och där behandlades bland annat hur man ska hantera att den totala budgeten för 2024 minskas med 200 000 euro, enligt den avgående landskapsregeringens budgetförslag. Budgeten går i förslaget från 1,7 miljoner till 1,5 miljoner.

Visit Åland behöver därför minska en del planerade budgetposter. De drar ner 60 procent av en del som gäller evenemang, något som man arbetat med ska vara en del av den ordinarie verksamheten. Det innebär att den öronmärkta marknadsföringen för Tall Ships Races försvinner. Finansieringen för att stöda branschen med den hållbara omställningen går tillbaka till tidigare nivå, som man upplever som för låg. Sist behöver man dra in på posten som är till för att utveckla den åländska turismen. I år var det mountainbikeleder men i och med mindre finansiering behövdes projektansökan till Leader dras tillbaka.  

Avgående näringsminister Fredrik Karlström sa i en intervju tidigare i veckan att Visit Åland borde försöka att få tillbaka branschfinansieringen som var innan pandemin. Men Visit Ålands vd Lotta Berner-Sjölund menar att den är på samma nivå.  

– Jag upplever att branschen är med och då måste jag lyfta på hatten. För branschen har haft oerhört svåra år med kostnadshöjningar, inflationen och allt annat vi råkat ut för de senaste åren, säger Visit Ålands vd, Lotta Berner-Sjölund. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »