• Obunden samling föreslår att landskapsregeringen avsätter en miljon av Paf-medlen för att ersätta företag som drabbades av bokförarskandalen. Arkivfoto: Owe Sjöblom.
Publicerad: tisdag, 14 november, 2017 - 06:12

Vill ha en miljon till speldrabbade

Reservera en miljon euro av penningautomatmedel för att ersätta de företag som drabbades av bokförarskandalen. Det anser Obunden samling i en budgetmotion i lagtinget.

Partiet vill inte peka ut någon enskild som ansvarig, men menar att landskapets ansvar för ansvarsfullt spel inom Ålands penningautomatförening, Paf, skall ha ett högt anseende. Det var för fem år sedan som en bokförare upptäcktes ha förskingrat 800.000 euro från sina klienter och spelat på Pafs internetspel. Med räntor torde beloppet i dag uppgå till cirka en miljon euro, menar Obunden samling.

Skrotbilspremie

Partiet vill i andra budgetmotioner stryka pengarna till kortrutten, stryka nedskärningen av landskapsandelar till kommunerna, införa en skrotbilspremie och ge studielån till unga arbetslösa för att gå i körskola och ta körkort.

Fler Nyheter

Ålandsvägens ombyggnad inleds nästa vecka

Den andra etappen av Ålandsvägens ombyggnad inleds den 24:e januari och beräknas vara slutförd den 22:a november. Idag undertecknades entreprenadavtalet.

333 har röstat

333 personer förhandsröstade i presidentvalet när förhandsröstningen drog i gång på postkontoren i Brändö, Lumparland, Mariehamn och Vårdö i dag.

Polisens avgångsålder klubbad

Lagtinget beslöt slutgiltigt i dag att polisernas pensions- och avgångsålder höjs. Med rösterna 16-13 vann förslaget från landskapsregeringen.

Rosella fräschas upp

Flera nyheter är på gång på Viking Lines m/s Rosella som just nu ligger på dock i Tallinn.

Ömsen ångrar sig om markköp

Ålands ömsesidiga försäkringsbolag tackar nej till att köpa den mark på Lotsberget som man hade tänkt bygga bostadshus på.

Haatainen vill tidigarelägga språkundervisning

Tuula Haatainen intervjuas av Eva Ringbom-Fonsell:
- Finland måste även i fortsättningen garantera Ålands demilitarisering och det är mycket bra att Finland har fredsöarna Åland. Det menar socialdemokraternas presidentkandidat Tuula Haatainen.

Odins turlista ändras i dag

Tekniska problem drabbade m/s Odin i förmiddags och det påverkar turlistan.

Välbesökta invånarmöten i Sund och Finström

Invånarmötena om kommunsammanslagning av Finström, Geta och Sund var relativt välbesökta då de hölls i Sund och Finström i går.

Poliserna träffade LR

I dag har landskapsregeringen och poliserna träffats för att diskutera pensionsfrågan.