• Arkivfoto: Cecilia Ekströmer
Publicerad: onsdag, 15 november, 2017 - 06:42

Vill ha eget alkoholmonopol

Finland planerar stora förändringar i socialförsäkringssystemet som riskerar att påverka ålänningarna negativt. Därför borde Åland överta behörigheten på området, föreslår Ålands framtid i en av sina budgetmotioner till lagtinget.

Partiet vill också att landskapet övertar behörigheten av hela alkohollagstiftningen och bildar ett eget monopol, ett eget Alko, för att få full kontroll över alkoholpolitiken.

Ålands framtid vill också att landskapsregeringen vidtar åtgärder för att återställa betygsvärderingen för högre studier i Sverige, som skärptes för åländska studerandes del till det här läsåret. Bland annat ökade kravet på betygsmedeltal till juristprogrammet i Uppsala från 9,20 till 9,33 och till ekonomiprogrammet från 9,10 till 9,27.

Partiet vill satsa mer på ensamförsörjarna och fördubbla ensamförsörjartillägget, men det föreslagna avdraget i kommunalbeskattningen på 100 euro skall gälla alla och inte bara de med lägre inkomster. Den politiken är socialistisk, menar Ålands framtid.

Fler Nyheter

1394 har förhandsröstat

1394 personer har förhandsröstat i presidentvalet vid postens förhandsröstningsställen i Brändö, Lumparland, Mariehamn och Vårdö.

Geta tog fram åtgärdsplan för ekonomin

Nu har Geta tagit fram en åtgärdsplan för att balansera sin ekonomi.

Fler rum för äldre i Hammarland

Planeringen av en om- och tillbyggnad av äldreboendet Hammargården går vidare.

Jonsson beklagar regeringens förtroende

Ålands framtids Axel Jonsson intervjuas av Owe Sjöblom:
Ålands framtids Axel Jonsson tycker att landskapsregeringen inte har någon vilja att visa ödmjukhet eller be om ursäkt för att det finns en minister som inte har agerat enligt vad övriga i regeringen kräver.

Liten förändring i Hammarlandsstyret

Kommunstyrelsen i Hammarland fick en ny viceordförande när fullmäktige i går valde kommunstyrelsen för 2018-2019.

14 vill leda Lumparland

14 personer har sökt tjänsten som kommundirektör i Lumparland. Kommunstyrelsens ordförande Brage Wilhelms är glad att så många visat intresse.

Ny styrelseordförande i Föglö

Efter 20 år som ordförande i Föglös kommunstyrelse lämnar Torsten Sundblom nu över ordförandeklubban till Gun-Britt Gullbrandsson.

Elevassistenterna ökar

Skolpsykolog Johanna Welander intervjuas av Marika Kvarnström:
Enligt Ålands statistik och utredningsbyrå finns det 104 elevassistenter i grundskolan på Åland. Det är en ökning med elva assistenter från år 2014, då det fanns 93 elevassistenter i landskapet. Och en ökning med 20 anställda från år 2011.

Stor uppslutning för Kökarbutik

Tf kommundirektör Johan Rothberg intervjuas av Axel Eriksson
Ett 80-tal kökarbor samlades i går kväll till ett möte för att diskutera möjligheterna att driva en butik i kommunen.