• Arkivfoto: Cecilia Ekströmer
Publicerad: onsdag, 15 november, 2017 - 06:42

Vill ha eget alkoholmonopol

Finland planerar stora förändringar i socialförsäkringssystemet som riskerar att påverka ålänningarna negativt. Därför borde Åland överta behörigheten på området, föreslår Ålands framtid i en av sina budgetmotioner till lagtinget.

Partiet vill också att landskapet övertar behörigheten av hela alkohollagstiftningen och bildar ett eget monopol, ett eget Alko, för att få full kontroll över alkoholpolitiken.

Ålands framtid vill också att landskapsregeringen vidtar åtgärder för att återställa betygsvärderingen för högre studier i Sverige, som skärptes för åländska studerandes del till det här läsåret. Bland annat ökade kravet på betygsmedeltal till juristprogrammet i Uppsala från 9,20 till 9,33 och till ekonomiprogrammet från 9,10 till 9,27.

Partiet vill satsa mer på ensamförsörjarna och fördubbla ensamförsörjartillägget, men det föreslagna avdraget i kommunalbeskattningen på 100 euro skall gälla alla och inte bara de med lägre inkomster. Den politiken är socialistisk, menar Ålands framtid.

Fler Nyheter

Ålandsvägens ombyggnad inleds nästa vecka

Den andra etappen av Ålandsvägens ombyggnad inleds den 24:e januari och beräknas vara slutförd den 22:a november. Idag undertecknades entreprenadavtalet.

333 har röstat

333 personer förhandsröstade i presidentvalet när förhandsröstningen drog i gång på postkontoren i Brändö, Lumparland, Mariehamn och Vårdö i dag.

Polisens avgångsålder klubbad

Lagtinget beslöt slutgiltigt i dag att polisernas pensions- och avgångsålder höjs. Med rösterna 16-13 vann förslaget från landskapsregeringen.

Rosella fräschas upp

Flera nyheter är på gång på Viking Lines m/s Rosella som just nu ligger på dock i Tallinn.

Ömsen ångrar sig om markköp

Ålands ömsesidiga försäkringsbolag tackar nej till att köpa den mark på Lotsberget som man hade tänkt bygga bostadshus på.

Haatainen vill tidigarelägga språkundervisning

Tuula Haatainen intervjuas av Eva Ringbom-Fonsell:
- Finland måste även i fortsättningen garantera Ålands demilitarisering och det är mycket bra att Finland har fredsöarna Åland. Det menar socialdemokraternas presidentkandidat Tuula Haatainen.

Odins turlista ändras i dag

Tekniska problem drabbade m/s Odin i förmiddags och det påverkar turlistan.

Välbesökta invånarmöten i Sund och Finström

Invånarmötena om kommunsammanslagning av Finström, Geta och Sund var relativt välbesökta då de hölls i Sund och Finström i går.

Poliserna träffade LR

I dag har landskapsregeringen och poliserna träffats för att diskutera pensionsfrågan.