Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 5 december, 2016 - 12:09
  • Den befintliga bågbron i Bomarsund, som ni ser i bakgrunden på bilden, har ett kulturhistoriskt värde anser landskapets kulturbyrå. Foto: Cecilia Ekströmer.

Vill behålla Bomarsundsbron

Den befintliga bågbron i Bomarsund har ett kulturhistoriskt värde och det bör utredas om den kan förbättras och bevaras.

Det tycker landskapets kulturbyrå, som har lämnat det enda påpekandet till förslaget på miljökonsekvensbedömning, MKB, över kortruttprojektet ”bro över Prästösund”. I projektet ingår också en ny bro mellan Bomarsund och Prästö och rivning av den gamla bron. Enligt bro- och hamningenjör Ian Bergström vid landskapets trafikbyrå konstaterades det redan för 13 år sedan att Bomarsundsbron inte tekniskt håller för dagens trafikmängd.

- I verkligheten har den ändå gjort det, men vi håller ständig koll på den, säger Ian Bergström till Ålands Radio.

Enligt planerna skall den gamla bron ersättas med en ny bredare och öppningsbar bro. Projektet med bro över Prästösund, ny väg över Prästö och ny bro vid Bomarsund är lagt på is, men MKB:n skall nu ändå göras helt klar.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »