Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 11 april, 2024 - 10:56Uppdaterad: torsdag, 11 april, 2024 - 13:07

Viking Line toppar stödlista – kritiseras av näringslivets forskningsinstitut

Viking Line toppar listan över de företag som fått mest företagsstöd i landet under förra året, 20.2 miljoner euro, rapporterar Yle. Nu kritiseras stödsystemet av näringslivets forskningsinstitut, Etla.

Heli Koski, forskningschef, säger att det är samma företag som får stöd varje år. 

– Jag blir inte förvånad när jag ser vilka bolag som har fått mest stöd. Även om man har slopat stödprogram som till exempel har riktat stöd till industrin så har det alltid kommit nya stödsystem som samma bolag kan söka stöd genom. Det är klart att vi har fått en grupp av ”stamkunder” kring stödprogrammen, säger hon till Yle. 

Etla hänvisar till Finlands pressade ekonomi och menar att man kunde se över stöden som kostar ungefär 2 miljarder euro per år, de borde även riktas om för att gynna företag som satsar på miljön. Också finansministeriet har tidigare rekommenderat att man borde minska på stöd som upprätthåller nuläget i olika företag, enligt Yle. 

Tallink Silja återfinns på plats fem på listan, andra bolag i topp är till exempel skogsbolaget UPM Kymmene och stålbolaget Outokumpu Stainless. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »