Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: söndag, 31 oktober, 2021 - 22:00Uppdaterad: söndag, 31 oktober, 2021 - 22:00
  • Vicelantrådet Harry Jansson. Foto: Nina Smeds

Vicelantrådet: Nya självstyrelselagen blir en blek kopia

Revideringen av självstyrelselagen lyckas inte fullt ut från åländskt håll menar vicelantrådet Harry Jansson (C).

Under gårdagens presskonferens om budgetförslaget för år 2022 sade han att man inte kastat yxan i sjön, men att förhoppningarna grusats.

-Vad gäller ambitionen med nya självstyrelselagen kallar jag den en blek kopia jämfört med de stora steg man tog i 1955:s och 1991:s självstyrelselag, säger han.

Ändå menar Harry Jansson att lagen blir modern, men att det inte finns någon vilja i Helsingfors att utöka lagtingets behörighet. Det här baserar man på de runt 70 remissvar som lämnats in på justitieministeriets förslag. Nu fokuserar man på att få medhåll för de 12 punkter landskapsregeringen lyft fram tidigare. Man ska även granska ännu en gång de remissvar som kommit in.

-Vi ska granska var vi har stöd att hämta från utlåtandena och var finns det sådant där vi måste hitta bättre motiveringar för de tankar vi haft, säger Harry Jansson.
 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »