Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: söndag, 11 februari, 2024 - 10:07Uppdaterad: söndag, 11 februari, 2024 - 17:24
  • Veronica Thörnroos. Foto: Johan Ågren

Veronica Thörnroos avgår som Centerns ordförande

I direktsändning i Ålands Radio söndagen den 11 februari meddelande talman Veronica Thörnroos (C) att hon avgår som ordförande för Åländsk Center med omedelbar verkan.

Avgången kommer i kölvattnet av den debatt som förts efter att hovrätten avkunnade sin dom i det uppmärksammade fallet med elhybriden och efter att landskapet offentliggjorde ett stort antal dokument, som visar att landskapsregeringen som Veronica Thörnroos ledde var medveten om att den juridiska expertisen bedömde ett skadestånd på 11 miljoner som mest troligt vid avtalsbrott. Det har förts en intern diskussion om förtroendet för partiledaren, och partistyrelsens möte som var planerat till torsdagen 15.2 flyttades på kort varsel till söndagen 11.2.

– Jag känner att vi i partiet är på väg mot en situation där styrelsen kommer att vara oense. Det finns de som stöder mig och de som inte gör det, och jag misstänker att en uppslitande diskussion kommer att öka risken för splittring och polarisering inom paritet. Det behöver vi verkligen inte. Då är det bättre att jag stiger av.  

Tills vidare avser Thörnroos sitta kvar som talman.

– Självklart är det så att den som företräder självstyrelsen och är talman måste ha ett förtroende i lagtinget. Men jag tycker att den här historien ändå är så pass politiskt svår att man måste ta ett steg i taget och fundera innan man tar nästa. Jag utesluter inget i dagsläget, men lovar heller inget. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »