Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 10 januari, 2024 - 06:11Uppdaterad: onsdag, 10 januari, 2024 - 06:42
  • Rättegången hålls i Attunda tingsrätt. Foto: Emma Engqvist

Det åländska företaget utreddes redan 2022 - misstänks ha gett mest mutor i härvan

Av de fem företag som åtalas i den misstänkta muthärvan med kopplingar till Akademiska sjukhuset i Uppsala och Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm har det åtalade åländska företaget, enligt åklagaren, gett mest pengar till verksamhetschefen.

Totalt rör det sig om 2,7 miljoner svenska kronor. Verksamhetschefen arbetade först vid Akademiska sjukhuset i Uppsala och bytte sedan jobb till Karolinska där han enligt åklagaren fortsatte ta emot mutor. 

 Karolinska institutet tillsatte redan hösten 2022 en utredning som specifikt handlade om det åländska företaget och en tjänst som verksamhetschefen hade köpt av dem. Verksamhetschefen hade attesträtt på en miljon svenska kronor men frångick detta och översteg gränsen då han godkände inköp av det åländska företaget för 1,3 miljoner kronor. Verksamhetschefen borde ha begärt godkännande av sjukhusets funktionschef, men gjorde inte det.  
Det framkom under den första rättegångsdagen i målet om muthärvan, i Attunda tingsrätt, i går, tisdag.  Totalt har 61 betalningar gjorts till verksamhetschefen från fem olika företag. Rättegången fortsätter fram till 16 februari.  

Den åländska vd:n nekar till brott.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »